14:11, ned, 2. Jun

V mariborskem Vetrinjskem dvoru prva kavarna brez odpadkov v Sloveniji





V mreži Zero waste Slovenija, ki jo že desetletje vodijo Ekologi brez meja, je odslej tudi prva kavarna brez odpadkov oziroma tako imenovana zero waste kavarna. To je Vetrinjc BarCoda v mariborskem Vetrinjskem dvoru, kjer ločeno zberejo skoraj 89 odstotkov odpadkov, na obiskovalca pa nastane zgolj 60 gramov odpadkov.

Vetrinjc BarCodo upravlja glasbena organizacija KUD Coda, ki se je že ob začetku prevzema lokala pred enim letom zavezala k trajnostnemu delovanju na področju prireditvene in gostinske industrije. KUD Coda je sicer tudi z (Z)mešanim festivalom, ki bo letos potekal sedmič, od vsega začetka prejemnik zero waste naziva, so izpostavili v nevladni organizaciji Ekologi brez meja.

V prvi slovenski zero waste kavarni so pozorno tehtanje in analizo odpadkov izvajali 19 dni. Skupno je v tem obdobju nastalo 65,9 kilograma odpadkov, kar je manj, kot jih v enakem obdobju ustvari povprečno tričlansko gospodinjstvo.

Na obiskovalca je nastalo zgolj 60 gramov odpadkov, med njimi najmanj mešanih komunalnih odpadkov (11 odstotkov), z enakim deležem sledita embalaža in papir (15 odstotkov). 19 odstotkov odpadkov so predstavljali biološki odpadki, največji delež (40 odstotkov) pa steklo. “Slednji bi bil zagotovo višji, če z lokalnimi dobavitelji ne bi sklenili dogovora o ponovni uporabi steklenic,” so navedli Ekologi brez meja.

Poleg steklenic za enkratno uporabo so eden večjih izzivov na področju gostinstva cigaretni ogorki, ki v tem primeru predstavljajo večino mešanih odpadkov.

Nizek odstotek odpadne embalaže kaže na uspešne ukrepe za zmanjšanje plastičnega onesnaževanja in nasploh uporabe izdelkov za enkratno uporabo. V Vetrinjc BarCodi je voda na voljo zgolj iz pipe, plastenk v prodaji ni, kava za s seboj je možna zgolj z uporabo lastnega lončka, čaji so na rinfuzo.

Poleg preprečevanja nastajanja odpadkov velik poudarek namenjajo tudi lokalni ponudbi in spodbujanju trajnostnega življenjska sloga. Pohištvo in oprema sta v celoti iz sistema ponovne uporabe. Pri tem sodelujejo z lokalnim središčem za ponovno uporabo Ropotarnica. Ob dnevu Zemlje so se prizadevanjem pridružili še Ekologi brez meja in organizirali popravljalnico pohištva, obiskovalcem pa je na voljo tudi tako imenovana knjigobežnica. V načrtu so dodatne izboljšave pri ponudbi pijač in posvečanje organskim odpadkom, predvsem kavnim usedlinam.

“Delovni proces z manj odpadki je priročnejši za osebje. Na to navajamo tudi zunanje organizatorje dogodkov in nastopajoče, kot gostinci pa imamo vpliv tudi na dobavitelje in obiskovalce. Veseli nas, da je ta vpliv pozitiven za okolje in ga odslej prepoznava tudi nacionalna zero waste organizacija za Slovenijo,” je povedal vodja kavarne Denis Jančič.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.