Vodilni kandidat evropskih Zelenih Bas Eickhout je sredo je obiskal Šaleško dolino in Zgornjo Savinjsko dolino in s tamkajšnjimi župani govoril o pravičnem zelenem prehodu in razdejanju po lanskih poplavah. Foto: Stranka Vesna
Vodilni kandidat evropskih Zelenih Bas Eickhout je sredo je obiskal Šaleško dolino in Zgornjo Savinjsko dolino in s tamkajšnjimi župani govoril o pravičnem zelenem prehodu in razdejanju po lanskih poplavah. Foto: Stranka Vesna

"Gospodarstvo moramo preoblikovati iz fosilne in onesnaževalne industrije v trajnostno in pravično zeleno industrijo. Moji obiski v Sloveniji kažejo na potencial države, da uspešno izpelje ta prehod. Za to potrebujemo močan zeleni in socialni dogovor. Stranka Vesna ima vizijo in pogum za izvedbo potrebnih sprememb v Sloveniji," je dejal vodilni kandidat evropskih Zelenih Bas Eickhout.

Sorodna novica Vesna na evropske volitve z osmimi kandidati in praznim prostorom na glasovnici

"Veseli bomo sodelovanja slovenskega predstavnika v evropski skupini Zelenih, če bosta dva ali trije, bo še bolje," je dejal na srečanju z novinarji v Ljubljani, ki sta se ga udeležila tudi nosilec liste stranke Vesna Vladimir Prebilič in kandidatka Urša Zgojznik. Na vprašanje o domači konkurenci, ki se na evropskih volitvah obeta Vesni z Zelenimi Slovenije, je Eickhout odgovoril, da ga preseneča, da Zeleni Slovenije sploh veljajo za Vesnine tekmece.

"Z izjemo barve v njihovem imenu v stranki ne prepoznavam zelene politike. Nosilec liste pripada liberalcem, nikoli ni bil član skupine Zelenih v Evropskem parlamentu. Zadnjih 15 let sem tam sodeloval pri vseh podnebnih in okoljskih razpravah in Klemna Grošlja nisem opazil. Če je zdaj nenadno ugotovil, da je zelen, me veseli, da je ugledal luč," je povedal.

Evropski Zeleni poudarjajo, da s skrajno desnico nikoli ne bodo sodelovali

Na vprašanje, kako načrtujejo evropski Zeleni po volitvah zagotoviti nadaljevanje izvajanja zelenega prehoda zlasti zaradi napovedi, da se bo finančna podpora oboroževanju in vojaški industriji povečala, je odgovoril, da pričakujejo, da bo v nekaterih državah narasla podpora skrajni desnici, kar se bo pokazalo v novi sestavi Evropskega parlamenta.

"Toda Zeleni smo zelo jasni: nikoli ne bomo sodelovali s skrajno desnico," je dejal in dodal, da bo njihov pogoj za sodelovanje z drugimi evropskimi strankami nadaljevanje zelenega prehoda. Zeleni prehod ni samo okoljski, temveč je tudi gospodarski in varnostni dogovor, je poudaril. Dodal je, da so Zeleni naklonjeni večjim vlaganjem v obrambo, ker da jo v Evropi potrebujemo, toda ne na način izključujoče izbire med vlaganjem v vojsko oziroma v družbeno povezanost in evropsko gospodarstvo.