Svetovni dan boja proti astmi letos izpostavlja izobraževanje o tej bolezni

Vsak prvi torek v maju obeležujemo svetovni dan boja proti astmi, ki letos poteka pod geslom Izobraževanje o astmi daje moč.

V Globalni iniciativi za astmo poudarjajo, da je treba bolnike opolnomočiti in ustrezno izobraziti za obvladovanje bolezni, saj bodo tako lažje prepoznali, kdaj poiskati zdravniško pomoč.

Astma je ena najpogostejših kroničnih nenalezljivih bolezni, ki prizadene več kot 260 milijonov ljudi in je vsako leto odgovorna za več kot 450 tisoč smrti po vsem svetu, od katerih bi jih večino lahko preprečili, še opozarjajo pri zbornici zdravstvene in babiške nege – zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov.

Tema Svetovnega dne astme 2024 je “Izobraževanje o astmi krepi”. Ta tema poudarja vrednost skupnega dela in solidarnosti pri naslavljanju težav, s katerimi se srečujejo bolniki z astmo po vsem svetu. Poudarja potrebo po skupnem delovanju, da bi zagotovili, da lahko vsakdo z astmo prosto diha in živi polno in aktivno življenje.

Več koristnih informacij in povezav je dostopnih na sledeči povezavi: https://www.atopika.org/2024/05/06/svetovni-dan-astme/

Ventolin, tako rekoč nepogrešljiv pripomoček vseh astmatikov.
(Foto: Luci, Pexels.com)

Kot (sicer neprijetno, op. ur., ki je prav tako astmatik) zanimivost navajajo podatek, da kar tretjina bolnikov z atopijskim dermatitisom zagotovo zboli za astmo, po nekaterih podatkih pa tudi do 50 odstotkov slednjih.

Astma sicer spada med najpogostejše kronične pljučne bolezni, kot je ob lanskem svetovnem dnevu astme opozorila Sabina Škrgat s kliničnega oddelka za pljučne bolezni v UKC Ljubljana, pa za njo pa v Sloveniji trpi okoli 16 odstotkov ljudi, od tega od pet do osem odstotkov za hudo obliko.

Kot je takrat pojasnila, obstajajo različni poteki astme. Pri tistih, kjer se bolezen razvije že v otroštvu, gre pogosto za tipično alergijsko obliko astme, ki pozneje izzveni. V odrasli dobi pa se po navadi razvije tipična nealergijska astma, ki pa ima že od začetka hujši potek.

Precej je tudi primerov ti. psihosomatske oziroma psihosomatsko pogojene astme, vedo povedati strokovnjaki, ki pa še ni raziskana v obsegu, kot bi morala biti.

Ob koncu velja opomniti, da je začetek maja- kot najbrž najbolj pomladnega od vseh pomladnih mesecev- posvečen preprečevanju in ozaveščanju o pljučnih boleznih.

Pred dnevoma smo tako obeležili svetovni dan pljučne hipertenzije, nekaj več o njem pa si lahko preberete s klikom na sledečo povezavo: https://mariborskiodmev.com/2024/05/05/zdravje-in-zdravstvo-ob-svetovnem-dnevu-pljucne-hipertenzije-pozivi-k-boljsem-poznavanju-bolezni-babice-ob-mednarodnem-dnevu-izpostavljajo-svojo-podporo-zdravemu-okolju/.

(mbo)

Komentiraj