Ko govorimo o hortenzijah, lahko izbirate med belimi, zelenimi, vijoličnimi, rožnatimi, modrimi in celo večbarvnimi možnostmi. Posebej zaželene so hortenzije z modrimi cvetovi, marsikdo pa je presenečen, ko kupljena rastlina po letu ali dveh spremeni barvo in postane rožnata.

Prav ta umetno povzročena čarovnija spremeni rožnato barvo cveta v modro, kar je del privlačnosti te rastline. Toda čarobnost je treba obnavljati iz leta v leto. Dobra novica je, da je mogoče rastline, ki so bile nekoč modre in so zdaj rožnate, preprosto povrniti v modro stanje.

To morate storiti, da bodo hortenzije cvetele modro

Pomemben je pH zemlje, v kateri rastejo

Namreč ključ do spreminjanja barve iz rožnate v modro in obratno je kemija tal. Bolj ko je zemlja alkalna, močnejši in bolj pigmentirani bodo cvetovi. Pri nevtralnem pH bodo nekatere sorte ostale rožnate, druge pa bodo začele kazati modre odtenke z ljubkimi odtenki sivke. Prvotno rožnate hortenzije cvetijo modro v kisli zemlji, običajno s pH 5,5 ali manj. Kupite zemljo, ki ima takšen pH in vanjo posadite hortenzijo ali jo dodate na mesto, kjer je hortenzija že posajena.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za najboljši bezgov sirup (sedaj je čas)
Naslednji članekRecept za puhaste burger bombete, ki se kar stopijo v ustih