Razgibana mansarda v novi podobi

6. 5. 2024 | Besedilo: Aleksandra Zorko

Studio Aino, prenova, mansarda

Mansardna stanovanja imajo lahko zaradi svoje razgibane arhitekturne zasnove velik potencial za ustvarjanje unikatnih interierjev, pravita arhitekta Urša Križman in Luka Fabjan iz Studia Aino, ki sta se lotila zasnove interierja mansardne. Iz začetne ideje zgolj o osvežitvi prostorov je nastala temeljita prenova.

Mansardno stanovanje v velikosti 75 kvadratnih metrov je potrebovalo osvežitev. »Osnovna ideja je bila zamenjati pohištvo, prepleskati ... A se je že zelo na začetku pokazalo, da prostor omogoča nekaj več izboljšav, zlasti pa  omogoča vzpostavitev veliko bolj kakovostnih bivalnih prostorov. 

Tako je prenova obsegala odstranitev več vrat, odstranitev manjših hodnikov, premikanje nenosilnih sten ter odprtje in zvišanje stropa,« pojasnjujeta arhitekta Urša Križman in Luka Fabjan iz Studia Aino. S prenovo so nekoliko spremenili tloris, in sicer zamenjali poziciji spalnice in dnevne sobe ter z vzpostavili nov bivalni prostor, deljen z manjšo ožino.

Betonski podstavek, ki podpira streho

Osrednji element stanovanja je betonski podstavek. »Na sredini jedilnice je velik kos betona, ki se oblikuje v manjši delovni pult v barskem pridihu. Ta element ima poleg estetske in funkcionalne vrednosti, tudi statično vlogo, saj je nanj vpet lesen steber, ki podpira lego strehe. Stik betona in stebra pa izhaja iz starih obrti – detajl lahko srečamo tako na slovenskem kozolcu, kot tudi na japonskem templju,« sta povedala arhitekta. In prav ta betonska miza s stebrom, je bila po njunih besedah izjemno kompleksen in zahteven element, ki so ga na koncu izvedli brez težav.

Ob omenjenem betonskem podstavku je stena z opečnato oblogo. Ta ima na eno strani manjši prehod v spalnico, namenjen mačku, na drugi strani pa je steno zaključuje vitrina, ki povezuje jedilnico z dnevno sobo, hkrati pa nekoliko zakriva vhod v spalne prostore. »Vitrina je oblikovana ravno obratno, kot smo vajeni – v tem primeru so stranice steklene in fronte lesene. Ideja izhaja iz želje po vključevanju dnevne svetlobe v jedilniški del ter optični razširitvi ozkega prehoda proti dnevni sobi,« pojasnjujeta arhitektka.

!!galerija!!


Dnevna soba je na majhni površini, a hkrati je prostor odprt do slemena, tako da s svojo izjemno višino, kot pravita sogovornika, ustvarja nekoliko bolj intimen in prostoren ambient. Za sedežno garnituro so omare, ki so ravno na pravi višini za poležavanja mačk. Lastniki so ljubitelji mačk, zato je interier prilagojen tudi njihovemu življenjskemu slogu.

»Prostor spalnice svojo intimo išče za leseno oblogo, v kateri so tudi nevidno vkomponirana vrata,« pravita arhitekta, ki sta zasnovala tudi prenovljeno stopnišče, za dostop do mansarde. To je po njunih besedah »iskalo svežino v prefinjeni kovinski ograji ter subtilno položenimi lesenimi nastopnimi ploskvami«. »Detajl stopnic izhaja iz obstoječe surove betonske rame, ki je delno oblečena s kovinskimi in lesenimi oblogami. Na vrh stopnišča – na delu, kjer se začne mansardno stanovanje, pa zažari zelen granit, ki predstavlja povabilo v krasno ambientalno izkušnjo,« sta še povedala arhitekta in ob tem dodajata, da imajo lahko mansardna stanovanja zaradi svoje razgibane in unikatne arhitekturne zasnove velik potencial za oblikovanje interierja. Pred prenovo se običajno srečujejo z utesnjenimi prostori, zlasti zaradi naklonov strehe in pomanjkanja dnevne svetlobe. Te običajno odprejo do vrha strehe in s tem poskrbijo za svetel, zračen interier odprtih pogledov. »Interier predstavljene mansarde je osnovan na močni izkušnji obiskovalca oz. uporabnika. Pomanjkanje naravne svetlobe se nadomesti z fleksibilno umetno osvetlitvijo, naravni materiali pa ustvarjajo intimno in hkrati prijetno okolje. Vsekakor pa je povečanje volumna, na račun odpiranja stropa do vrha strehe, nujno za ustvarjanje občutka zračnosti in prostornosti,« sta pojasnila arhitekta.

Načrtovanje mansarde – »Kot pri vsakem načrtovanju projekta, je treba dani prostor zelo dobro preučiti, prepoznati kvalitete in pomanjkljivosti prostora. Glede na obseg prenove moramo vključiti strokovnjake, zlasti, če gre za spreminjanje konstrukcije in gabaritov obstoječega tkiva. Najprej bi izpostavila preverbo smiselnosti prenove, torej, ali prostor s prenovo lahko zagotovi dobro kakovost bivanja. To pa v največji meri pogojuje zadostna tlorisna kvadratura in dovolj dnevne svetlobe. V povezavi s tem se pojavi tudi vprašanje, ali lahko z odprtjem mansarde zagotovimo večji volumen prostora – ta namreč tudi zelo dobro vpliva na občutek prostornosti. Pri načrtovanju je potreben tudi temeljit razmislek glede toplotne izolacije strehe, pomembno je, da je predvidena zadostna količina in pozicija med stropniki ali nad njimi,« odgovarja arhitektka Urša Križman na vprašanje, katere so tri najpomembnejše zadeve, ki se jih pri zasnovi mansarde ne sme spregledati.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE