V senci tiralice za Zelenskim Rusija pospešeno uničuje ukrajinsko infrastrukturo, predvsem energetsko

Ukrajinski minister za energijo German Galuščenko je danes ponovno opozoril, da Rusija uničuje ukrajinski energetski sistem in da je škoda enormna.

“Nedavni množični napadi ruskih brezpilotnih letal in raket na ukrajinski energetski sistem so sektorju povzročili več kot milijardo dolarjev škode,” je dejal.

Že od 22. marca ruske sile skoraj vsak dan napadajo ukrajinske termoelektrarne in hidroelektrarne ter glavno omrežje, kar je povzročilo izpad električne energije v številnih regijah. “Napadi se nadaljujejo in očitno je, da se bodo izgube povečale,” ugotavlja Galuščenko.

Največ škode je zabeležene na termo in hidroelektrarnah ter na sistemih za prenos energije. “Ti so zaenkrat stabilni, vendar je situacija precej kompleksna,” je dejal in dodal, da zaradi ugodnih vremenskih razmer energetski sistem trenutno podpirajo vetrne elektrarne in sončna energija.

Vse skupaj ponovno odpira vprašanja o vsebini pomoči Ukrajini in smiselnosti le-te, opozarjajo mediji po svetu. Britanski Guardian tako opozarja, da je v razvpitem zadnjem paketu pomoči- ki ga je po daljši blokadi le sprejel Kongres ZDA, odobril pa predsednik Biden– za orožje za Ukrajino namenjenih le 14 milijard dolarjev.

Še 23 milijard od 61-ih gre za polnjenje ameriških skladišč orožja, ki pa bo namenjeno morebitni pomoči Ukrajini v prihodnosti. Preostali del (približno 8 mlrd) je opredeljenih kot “nevojaška pomoč”, torej gre za gospodarsko pomoč Ukrajini.

Del pomoči pa vključuje različne druge namene, kot sta “izboljšanje zmogljivosti ukrajinske vojske” in “spodbujanje obveščevalnega sodelovanja med Kijevom in Washingtonom.”

Tretja ukrajinska obrambna linija,
ki pa zaradi silovitega ruskega napredovanja morda sploh ne bo vzpostavljena.

Z drugimi besedami, kratkoročna vojaška pomoč Ukrajini je bistveno manjša od celotne vrednosti tokratne pomoči, zahodni mediji pa jo opredeljujejo bolj kot rešilno bilko, ne pa osnovo za prelomnico. “V najboljšem primeru,” napovedujejo, “lahko Kijev obdrži le sedanje frontne črte.”

Sicer nemalo število strokovnjakov opozarja, da prebitje že druge ukrajinske obrambne črte v smeri zahoda ne utegne odločilno vplivati na dolgoročno stanje na bojišču, saj da ruski poveljniki pri napredovanju težijo k povečanju osvojenega ozemlja v širino, ne pa v globino.

Stanje na bojišču tega sicer ne potrjuje, saj neodvisni viri ne prikimavajo predvidevanjem, da ruski poveljniki niso nagnjeni k tveganju.

K nedavnemu šokantnemu preboju v Očeretinu, ki je bil le posledica poraza v Avdiivki (in okoliških vaseh in naseljih), je treba prišteti tudi napredovanja v smereh Kupjanska, Kurahova, Vuhledara in predvsem Časovega Jara.

Prav od tam danes prihajajo poročila o nadaljnjih ruskih prodorih v predmestju; v ti. področju Kanala (gre za prekop Severski Donec- Donbas, ki ga spremlja strateško pomembna cesta) naj bi porušili več mostov- ruske sile za slednje obtožujejo ukrajinske, ki da so to storile pri umiku, ukrajinske pa obratno.

Opazovalci zato menijo, da so trenutno edino upanje za Ukrajino rakete dolgega dosega ATACMS; Kijevu naj bi se tako dostavilo več kot sto raket. Ukrajina lahko to izkoristi za ciljanje na ruska letališča in s tem prisili Moskvo, da premakne bojna letala v notranjost Rusije, ocenjujejo.

(mbo)

Komentiraj