Zdravje in zdravstvo: ob svetovnem dnevu pljučne hipertenzije pozivi k boljšem poznavanju bolezni, babice ob mednarodnem dnevu izpostavljajo svojo podporo zdravemu okolju

Babice so kot izvajalke in zagovornice reproduktivnega zdravja ključne pri oblikovanju zdravstvenega sistema, saj zagotavljajo okoljsko trajnostne zdravstvene storitv.

Prav tako skrbijo za opolnomočenje žensk, da sprejemajo odločitve v svojo korist ter korist družine in planeta, ob mednarodnem dnevu izpostavljajo v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije.

Kot še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA), ta poteka pod sloganom Babice podpirajo zdravo okolje za zdravo življenje.

Da so tesno vpete v delovanje skupnosti in imajo pomembno vlogo v življenju vsake ženske, je po navedbah zbornice izpostavila njena predsednica Monika Ažman.

Ker imajo v delovanju vsakega zdravstvenega sistema pomembno vlogo, mora biti njihov glas slišan tudi pri načrtovanju in oblikovanju zdravstvenih politik, še opozarja.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Anna Shvets, Pexels.com)

Društvo za pljučno hipertenzijo Slovenije ob današnjem svetovnem dnevu pljučne hipertenzije opozarja na relativno slabo poznavanje bolezni med širšo javnostjo in družinskimi zdravniki, zato želijo razširiti zavedanje o njenem obstoju.

Pljučna hipertenzija je bolezen, ki prizadene pljuča in srce, zato opozarjajo, da slabo poznavanje podaljšuje diagnosticiranje in zmanjšuje možnost do pravočasnega zdravljenja.

Zanjo je značilen povišan srednji tlak v pljučni arteriji, zaradi česar mora srce kri črpati proti večjemu pritisku in je zato vedno bolj obremenjeno.

Posledično pride do funkcionalnih in morfoloških sprememb desne polovice srca in do desnostranskega srčnega popuščanja, so zapisali v sporočilu za javnost.

Ključni izziv pri prepoznavanju in diagnosticiranju bolezni predstavljajo atipični simptomi, ki jih zlahka pripišemo drugim boleznim, njihova svarila prenaša STA.

Na spletni strani, posvečeni bolezni in delovanju društva, igrivo sporočajo, da je Društvo bolnikov s pljučno hipertenzijo majhno, a srčno. V njem je večina bolnikov, nekaj tudi svojcev ter zdravstvenih delavcev, ki jih pri delu podpirajo in pomagajo s svojo strokovnostjo.

Spremljate jih lahko na spletnem naslovu
https://www.pljucna-hipertenzija.si/aktivnosti-drustva/
in tudi na spletnih družbenih omrežjih.

(mbo)

1 thoughts on “Zdravje in zdravstvo: ob svetovnem dnevu pljučne hipertenzije pozivi k boljšem poznavanju bolezni, babice ob mednarodnem dnevu izpostavljajo svojo podporo zdravemu okolju

Komentiraj