Nekdanji filmski mogotec iz zapora v bolnišnico

Svet 28. Apr 202419:55 0 komentarjev
Harvey Weinstein
Foto: Profimedia

Harvey Weinstein je moral zaradi vrste zdravstvenih težav v bolnišnico. Prejšnji teden je sodišče razveljavilo eno od obsodb Weinsteina zaradi posilstva.

Odvetnik Harveyja Weinsteina je v soboto dejal, da so nekdanjega filmskega mogotca hospitalizirali po vrnitvi v New York, po tem ko je prizivno sodišče zaradi nepoštenega sojenja razveljavilo njegovo obsodbo za posilstvo iz leta 2020.

Odvetnik Arthur Aidala je povedal, da so Weinsteina po petkovem prihodu v mestne zapore premestili v bolnišnico Bellevue na Manhattnu. Tam ga zaradi njegovega slabega zdravja čaka vrsta preiskav. “Zdravniki so ga pregledali in poslali v Bellevue. Ima celo vrsto zdravstvenih težav in potrebuje fizično pomoč,” je opisal po poročanju Associated Press.

Weinstein že nekaj časa boleha za različnimi tegobami. Ima težave s srcem, sladkorno bolezen, spalno apnejo in težave z očmi. Odvetnik Aidala je dejal, da ima Weinstein fizične težave, njegove misli pa so “povsem jasne” in “stoji z nogami trdno na tleh”.

Tiskovni predstavnik newyorškega oddelka za prestajanje zaporne kazni Frank Dwyer je povedal le, da Weinstein ostaja v priporu v Bellevueju. Pred tem je bil nastanjen v zaporu Mohawk Correctional Facility v zvezni državi New York.

Prizivno sodišče v New Yorku je sicer v četrtek razveljavilo obsodbo Weinsteina iz leta 2020, ko so ga spoznali za krivega posilstva. Kot razlog so navedli, da ni bil deležen poštenega sojenja. Sodišče je ugotovilo, da je tožilstvo na sojenju leta 2020 lahko zaslišalo priče, katerih obtožbe niso bile del sojenja. V sodbi o razveljavitvi obsodbe so navedli, da so mu sodili na podlagi preteklega vedenja in ne izključno na podlagi kaznivih dejanj, ki jih je bil obtožen.

Sodišče mu je izbrisalo 23-letno zaporno kazen in odredilo ponovno sojenje. 72-letni Weinstein bo ostal v zaporu zaradi druge, ločene obsodbe. Decembra 2022 so ga v Los Angelesu namreč spoznali za krivega posilstva in še dveh obtožb spolnega napada ene od štirih žensk, ki so ga tega obtožile. V tem primeru so mu izrekli 16 let zaporne kazni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!