James Harden je bil izjemen v končnici. S prodori in polaganji in dosegal lahke koše v ključnih trenutkih. Foto: AP
James Harden je bil izjemen v končnici. S prodori in polaganji in dosegal lahke koše v ključnih trenutkih. Foto: AP

Luka Dončić je bil vidno utrujen že po tretji tekmi v petek, a je znova vpisal trojni dvojček (29 točk, 10 skokov in 10 podaj). Met mu ni stekel (10/24 iz igre, 1/9 za tri), zato je večino akcij zaključeval sijajni Kyrie Irving. S 40 točkami (14/25 iz igre, 6/12 za tri) je poskrbel za veliko vrnitev Mavericksov.

Dončić se je v prvem polčasu znova preveč ukvarjal s sodniškimi odločitvami. Foto: AP
Dončić se je v prvem polčasu znova preveč ukvarjal s sodniškimi odločitvami. Foto: AP

James Harden je 13 od 33 točk dosegel v zadnjih štirih minutah, ko je nagnil tehtnico na stran Clippersov. Tudi Paul George je dosegel 33 točk, zadel je sedem trojk, Zvezdnika sta rešila Clipperse, ki so izenačili na 2:2. Peta tekma bo v četrtek ob 4.00 v Los Angelesu.

Gostje iz Los Angelesa so blesteli pri metih izza črte (18/29), medtem ko so Mavericksi zadeli le tretjino trojk (11/33). Varovanci Jasona Kidda so prepričljivo dobili skok (42:29), a so tudi izgubili 16 žog.

Zmagovalec te serije se bo zelo verjetno pomeril z Oklahomo, ki vodi proti New Orleansu že s 3:0 v zmagah in si lahko v ponedeljek zagotovi preboj v konferenčni polfinale.

Clippersi dobili obe tekmi brez Leonarda
Kawhi Leonard je manjkal zaradi poškodbe kolena. Na prvi tekmi ni igral, na drugi tekmi je bil na parketu 35 minut, v petek pa je imel velike bolečine, a je stisnil zobe in v 25 minutah zbral 9 točk in 9 skokov. Predsednik Lawrence Frank je poudaril, da je vprašanje, kdaj se bo vrnil na parket. Clippersi so dobili obe tekmi, ko je MVP finalnih serij v letih 2014 in 2019 manjkal.

Paul George je v prvem polčasu dosegel 26 točk, šestkrat je bil natančen izza črte. Foto: AP
Paul George je v prvem polčasu dosegel 26 točk, šestkrat je bil natančen izza črte. Foto: AP

George neustavljiv v uvodni četrtini
Dončić je dosegel prve štiri točke na tekmi, po dveh minutah in pol si je nabral že dve osebni napaki, vendar je ostal na parketu. Clippersi več kot tri minute niso dosegli niti točke, nato pa so se hitro razigrali. Paul George je prevzel odgovornost. V uvodni četrtini je dosegel 14 točk. Clippersi so si v zadnjih petih minutah prve četrtine z delnim izidom 28:4 zagotovili 23 točk naskoka po 12 minutah (16:39).

Harden povišal prednost Clippersov na 31 točk
Na začetku druge četrtine je dirigentsko palico prevzel Harden, ki je zadel tri trojke po koraku nazaj. Prednost Clippersov je narasla na 31 točk (24:55). Dončić je bil večkrat razburjen zaradi odločitev sodnikov, ni se uspel zadržati in znova je prejel tehnično napako.

Irving močno stopil prednost gostov
Irving je pet minut pred odmorom zadel prvo trojko Dallasa na tekmi, v naslednjem napadu je bil znova natančen. Znižal je na 33:55 in Tyronn Lue je takoj vzel minuto odmora. George je uspel odgovoriti, v prvem polčasu je dosegel 26 točk (6/9 za tri) in Clippersi so ohranili 17 točk prednosti (49:66). Zadeli so 14 trojk iz 21 poskusov.

Kyrie Irving je bil tokrat motor igre Dallasa. Foto: AP
Kyrie Irving je bil tokrat motor igre Dallasa. Foto: AP

Dončić se je v prvem polčasu slabo gibal, zgrešil je osem metov (4/12 iz igre, 0/5 za tri). Irving je s 16 točkami poskrbel, da so Mavericksi še upali na preobrat. Oba zvezdnika Dallasa sta si nabrala po tri osebne napake.

Odlična obramba Dallasa v tretji četrtini
V tretji četrtini so Mavericksi zagrizli v obrambi. Derrick Jones Jr. je vnesel ogromno energije. Dončić ga je večkrat poiskal tudi v napadu. S trojko je znižal na 71:78. Irving je nato nanizal pet točk in popolnoma ujel priključek (76:78), zgrešil je tudi trojko za vodstvo. Po 36 minutah je bilo jasno, da se obeta napeta končnica (78:82).

Dončić izenačil, Irving poskrbel za prednost Mavericksov
Na začetku zadnje četrtine se je Mavericksom poznala utrujenost, izgubili so nekaj žog. Clippersi niso več metali iz neizdelanih položajev. Pod košem so poiskali Masona Plumleeja, ki je nanizal šest točk in devet minut pred koncem je prednost znova narasla na 11 točk (81:92). Dallas je odgovoril z delnim izidom 12:1 in Dončić je s trojko izenačil na 98:98.

V American Airlines Centru je vrelo, navijači so noreli od navdušenja, epska vrnitev je bila na dosegu roke. Do konca je bilo še pet minut. Dončić je tri minute pred koncem podal do Irvinga, ki je zadel izza črte, nato pa je s polaganjem dve minuti pred koncem zagotovil Mavericksom vodstvo s 105:104.

Trojka Georga in simultanka Hardna v končnici
Lue je moral vzeti minuto odmora. Pripravil je akcijo za Georga, ki je zadel izjemno trojko z desnega kota. Po zgrešenem metu Irvinga je bil Harden natančen po prodoru, dodal pa je še prosti met (105:110). 47 sekund pred koncem je znova zlahka prodrl v raketo in zaključil akcijo, nato pa je zapečatil usodo Dallasa z dvema prostima metoma (109:115).

George in Harden v končnici rešila Clipperse v Dallasu

Dončić: Zdi se mi, da puščam Irvinga na cedilu
Po tekmi je Dončić razlagal o Irvingu in načetem kolenu, zaradi katerega je bil nekoliko vprašljiv pred tekmo, a vseeno stisnil zobe.

"Moram mu bolj pomagati, zdi se mi, da ga puščam na cedilu. On na parketu pusti vse, kar lahko in za nas je bil v tej končnici izjemen," je razlagal Dončić.

O kolenu je po premisleku dejal, da ga nekoliko moti, a ni iskal izgovorov: "Seveda boli, to je očitno. Ampak to nikakor ne more biti izgovor. Začeli smo zelo slabo, površno in to moramo močno popraviti."

"Smo v seriji. Zavedamo se, s kom se merimo. Tudi sebe poznamo zelo dobro in se znamo prilagoditi. Na peti tekmi bomo videli zelo kakovostno šahovsko partijo." je dodal Irving.

Kidd: Ponovila se je prva tekma, saj smo bili zelo slabi v obrambi
"Že pred tekmo sem opozarjal, da ne smemo pustiti Hardnu in Georgeu odprtih metov za tri točke. V prvem polčasu so Clippersi zadeli 14 trojk, v drugem pa nato le štiri. Ponovila se je prva tekma, saj smo bili zelo slabi v obrambi v prvi četrtini. Če bo še enkrat na sporedu zgodnje popoldanska tekma v tej seriji, se moramo pripraviti, da bomo odločni od prve minute," je na novinarski konferenci poudaril trener Dallasa Kidd.

"Luka se je zelo trudil na obeh straneh parketa. Bili smo v igri za zmago. Če se ne bi razigral Irving, bi bili v izgubljenem položaju že po koncu prvega polčasa."

Harden: Nismo se zlomili, ko smo zapravili visoko prednost
"Že vso kariero sem bil nosilec igre in glavni strelec ekipe. Na prvi in četrti je manjkal Leonard, zato sem moral igrati bolj agresivno. V zadnjih minutah so me pustili samega, niso me podvajali in to sem moral izkoristiti s polaganji. Dallas ima res talentirane igralce v napadu, nimamo veliko prostora za napake. Dončić in Irving sta elitna igralca. V končnici sem se pravilno odločal v zaključku akcij," je bil zadovoljen Harden.

"Vsekakor smo samozavestni, da lahko dobimo to serijo tudi brez Leonarda. Imamo veteransko ekipo, ki je doživela že marsikaj v tej ligi. Nismo se zlomili, ko smo zapravili visoko prednost, Dallas je povedel. George je zadel trojko, nato pa sem dosegel še nekaj točk," je še dodal bradati zvezdnik.

Jalen Brunson je bil znova razred zase. V tej seriji je popolnoma zasenčil vse zvezdnike Sixersov. Tudi brez Juliusa Randla so Knicksi na pragu polfinala Vzhoda. Foto: EPA
Jalen Brunson je bil znova razred zase. V tej seriji je popolnoma zasenčil vse zvezdnike Sixersov. Tudi brez Juliusa Randla so Knicksi na pragu polfinala Vzhoda. Foto: EPA

Brunson nasul Sixersom 47 točk
Jalen Brunson je s 47 točkami (rekord kariere na tekmah končnice) zrežiral veliko zmago New Yorka v Philadelphii (92:97). Knicksi zdaj vodijo s 3:1 v zmagah in si lahko v torek v Madison Square Gardnu zagotovijo polfinale Vzhoda.

V Wells Fargo Centru je bilo ogromno navijačev New Yorka, ki so glasno kričali "MVP, MVP", ko je Brunson zadeval z vseh položajev. 55 sekund je z lebdečim polaganjem poskrbel za šest točk naskoka (89:95), zmago pa je potrdil z dvema prostima metoma pet sekund pred zadnjim piskom sirene.

Joel Embiid je igral celoten drugi polčas, a je bil v zadnjih minutah zelo utrujen. Zgrešil je tudi iz ugodnih položajev pod obročem (27 točk; 7/19 iz igre, 1/6 za tri). OG Anunoby (16 točk in 14 skokov) ga je odlično pokrival.

Milwaukee brez Andetokumba in Lillarda znova poražen
V velikih težavah je tudi Milwaukee, ki zaostaja z 1:3 v zmagah proti razigrani Indiani. Janis Andetokumbo zaradi poškodbe leve mečne mišice ni igral od 9. aprila. V petek si je ahilovo tetivo poškodoval še ostrostrelec Damian Lillard. Oba sta manjkala na četrti tekmi v Indianapolisu, ki so jo Pacersi dobili s 126:113.

Indiana postavila rekord z 22 trojkami
Nov šok so Bucksi doživeli že sredi prve četrtine, ko je bil izključen Bobby Portis, ki je prejel dve tehnični napaki po prerivanju z Andrewem Nemhardom.

Center Myles Turner je drugič zapored dosegel 29 točk. Zadel je sedem trojk iz devetih poskusov. Pacersi so zadeli 22 trojk iz 43 poskusov in postavili nov klubski rekord v končnici.

Anthony Edwards je poslal Sunse na dopust. Foto: AP
Anthony Edwards je poslal Sunse na dopust. Foto: AP

Minnesota "pometla" s Phoenixom
Prva se je v konferenčni polfinale uvrstila Minnesota, ki je "pometla" s Phoenixom. Le malokdo je pričakoval zmago Volkov s 4:0 pred začetkom te serije.

Na četrti tekmi v Footprint Centru so Sunsi izgubili s 116:122. Odločilna je bila zadnja četrtina, ki jo je Minnesota dobila z 32:24.

Devin Booker je dosegel kar 49 točk, od 20 s črte prostih metov. Kevin Durant jih je dodal 33, a nista imela pomoči soigralcev. Bradley Beal je zbral le 9 točk (4/13 iz igre, 1/5 za tri). Zelo se je poznalo, da je znova manjkal Grayson Allen, ki si je na drugi tekmi zvil gleženj.

Anthony Edwards se je izkazal s 40 točkami, zadel je sedem trojk iz 13 poskusov. Karl-Anthony Towns je prispeval 28 točk in 10 skokov.

V polfinalu Zahoda se bodo Volkovi zelo verjetno pomerili z Denverjem, ki vodi proti LA Lakersom s 3:1 v zmagah.


Vzhod, 1. krog:
PHILADELPHIA (7) – NEW YORK (2) 1:3
92:97 (27:17, 22:30, 27:30, 16:20)
Embiid 27 (7/19 iz igre, 1/6 za tri, prosti meti 12/14), 10 skokov in 6 podaj, Maxey 23 (8/21 iz igre, 3/9 za tri), Oubre 19 (3/7 za tri), Harris 10, Lowry 7, Payne 5, Batum 1; Brunson 47 (18/34 iz igre, 2/8 za tri, prosti meti 9/11) in 10 podaj, Anunoby 16 in 14 skokov, McBride 13 (3/5 za tri), Hartenstein in DiVincenzo po 8, Hart 4, Achiuwa 1.

INDIANA (6) - MILWAUKEE (3) 3:1
126:113 (33:33, 34:31, 31:31, 28:28)
Turner 29 (10/17 iz igre, 7/9 za tri) in 9 skokov, Haliburton 24 (5/12 za tri), Nemhard 15 (3/4 za tri) in 9 podaj, Nesmith (3/5 za tri), Toppin in Siakam po 13, McConnell in Sheppard po 8, McDermott 3; B. Lopez 27 (12/18 iz igre, 3/5 za tri) in 9 skokov, Middleton 25 (9/22 iz igre) in 10 skokov, Beasley 20 (4/7 za tri), Beverley 9, Green 8, Gallinari in A. Jackson po 6, Connaughton in Portis po 4, Crowder in Beauchamp po 2, Andetokumbo in Lillard nista igrala.

Torek ob 1.30:
MIAMI (8) – BOSTON (1) 1:2

Sreda ob 1.00:
CLEVELAND (4) – ORLANDO (5) 2:2


Zahod, 1. krog:
DALLAS (5) – LA CLIPPERS (4) 2:2
111:116 (16:39, 33:27, 29:16, 33:34)
Irving 40 (14/25 iz igre, 6/12 za tri), Dončić 29 (10/24 iz igre, 1/9 za tri, prosti meti 8/10), 10 skokov in 10 podaj v 45 minutah, Jones 14 (2/3 za tri), Washington 10, Lively 8 (4/4 iz igre), Gafford 5, Kleber 3, Green 2; Harden (12/17 iz igre, 4/5 za tri) in George (11/19 iz igre, 7/10 za tri) po 33, Zubac 13, Powell (3/5 za tri) in Mann (3/6 za tri) po 11, Plumlee 6, Westbrook 5, Coffey 4, Leonard ni igral.

Phoenix (6) – MINNESOTA (3) 0:4
116:122 (26:25, 35:31, 31:34, 24:32)
Booker 49 (13/21 iz igre, 3/5 za tri, prosti meti 20/21), Durant 33 (12/17 iz igre, 2/3 za tri) in 9 skokov, Beal (4/13 iz igre, 1/6 za tri) in Nurkić (8 skokov) po 9, Gordon in O'Neale po 6, Okogie 4; Edwards 40 (13/23 iz igre, 7/13 za tri) in 9 skokov, Towns 28 (11/17 iz igre, 4/6 za tri) in 10 skokov, McDaniels 18, Conley 10, Gobert 9, Reid 8, Alexander Walker 5, Anderson 4.

Torek ob 2.30:
NEW ORLEANS (8) – OKLAHOMA CITY (1) 0:3

Torek ob 4.00:
DENVER (2) – LA LAKERS (7) 3:1

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.