Mali šef Slovenije

Moderni krožnik Leona Taja in Matica osupnil žirante

Ljubljana, 28. 04. 2024 18.50 | Posodobljeno pred 16 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Mali šefi Matic in Leon Taj ter Oliver in Vitan so imeli pred seboj izjemno zahtevno nalogo – pripraviti so morali moderen krožnik z uporabo modernih tehnik. Oba para sta se pogumno spopadla z izzivom, a panika in raztresenost pri Oliverju in Vitanu sta terjali svoj davek. S popolnim krožnikom in vsemi zvezdicami sta v mini finale napredovala Leon Taj in Matic.

Tokrat so bila pričakovanja žirantov visoka. Pomerila sta se Primorca Vitan in Oliver iz OŠ Draga Bajca ter Matic in Leon Taj iz OŠ Jurija Dalmatina Krško. Že na začetku je bilo jasno, da bo dvoboj zahteven. Medtem ko je Oliver obljubil, da si bo, če bo prišel v finale, obril lase – in je v zmago prepričan, sta izjemno ambiciozna tudi Leon Taj in Oliver, ki sanjata, da bi nekoč imela lastno restavracijo. 

Žiranti predstavijo tokratni izziv
Žiranti predstavijo tokratni izziv FOTO: POP TV

Tokrat izziv, kot ga še ni bilo

Jorg Zupan, Gregor Jager in Mojca Trnovec so predstavili tokratni izziv. "Danes je pred malimi šefi zelo težka naloga. Tega še ni bilo," je z opisom začel Jorg. "Imamo dva para, ki imata zelo visoke kuharske ambicije, zato smo se odločili, da bomo posegli v visoko kulinariko," je nadaljevala Mojca. Gregor: "Danes se gremo moderno kuhinjo." Jorg je poudaril, da pričakujejo višji nivo, otroci pa bodo morali uporabiti moderne tehnike priprave jedi in postavitev, torej je bila tokratna naloga iz osnovnih sestavin pripraviti čim bolj moderen krožnik. 

Vsi štirje so se pognali v trgovino, da bi nabrali sestavine
Vsi štirje so se pognali v trgovino, da bi nabrali sestavine FOTO: POP TV

Otroci so se pognali v trgovino. Leon Taj in Matic sta se odločila pripravljati morski krožnik, Vitan in Oliver pa mesnega, temu primerno pa so fantje tudi nabirali sestavine. Ko so pridrveli iz trgovine in zložili sestavine iz košaric, se je začelo odštevanje 60 minut.

V ospredju hitrost in zbranost ter poznavanje tehnik

Zbrana Matic in Leon Taj
Zbrana Matic in Leon Taj FOTO: POP TV

Leon Taj in Matic sta začela organizirano in zbrano. "Odločale bodo malenkosti," je pokomentiral Gregor, ki je opazoval otroke med kuhanjem. Leon Taj in Matic sta pripravljala hobotnico, ki sta jo želela najprej pokuhati in nato popeči na olju, hrustek in pečene školjke. Leon Taj je Jorgu v začetku deloval malce zmeden. Oliver in Vitan sta kuhati začela polna zagona in delovala sta organizirana: lotila sta priprave steaka iz govejega mesa, pireja iz kolerabe, prosene kaše z jurčki in omake iz jušne zelenjave in mesa. 

Mojca zmede Oliverja in Vitana
Mojca zmede Oliverja in Vitana FOTO: POP TV

K Oliverju in Vitanu je pristopila Mojca in govorila in govorila ... Fanta sta postajala živčna. Vse se je stopnjevalo, dokler ni Oliver ponesreči stresel preveč popra.

Tudi Maticu in Leonu Taju ni šlo vse po planu. Leonu Taju nikakor ni uspelo lepo ubiti jajca – vsakič se mu je razlil. Oliver in Vitan sta reševala težave s preveč popra v omaki. Bala sta se, da bo z reduciranjem okus le še močnejši. 

Zabava med iskanjem paketov s prevezanimi očmi ...
Zabava med iskanjem paketov s prevezanimi očmi ... FOTO: POP TV

Nenadoma je zazvonilo – čas za izziv. Iz vsakega para je po en kuhar stekel k Sašu. V darilu, do katerega sta se morala priplaziti po vseh štirih s prevezanimi očmi, je bilo nekaj, kar lahko uporabijo pri kuhanju. Kdor prvi prispe do darila, od tistega je. Prvo darilo – listki – je šlo k Oliverju in Vitanu. Drugo darilo – žlica – pa Leonu Taju. Tretje darilo je vzel Oliver – bil je tartuf.

Sašo povzroči rahlo paniko

Sašo je naznanil, da je do konca na voljo le še 10 minut, Matic in Leon Taj nista imela pripravljenega še skoraj nič. "Hobotnica še ni kuhana, jajčki še niso narejeni, nič ni ..." sta ugotavljala. Vitan je rekel, da ga je skoraj kap. Sašo pa se je le pošalil – do konca kuhanja so imeli v resnici še 30 minut. 

Panika pri Oliverju in Vitanu
Panika pri Oliverju in Vitanu FOTO: POP TV

Kar se tiče čistoče in tempa kuhanja, je bil Jorg navdušen nad Leonom Tajem in Maticem, medtem ko sta imela Oliver in Vitan v kuhinji mali kaos. Tudi reševanje omake s preveč popra ni šlo po načrtu ... Mojca je pristopila in svetovala, da se lotita priprave omake od začetka. 

Pet minut do konca. Leon Taj in Matic sta samozavestno finiširala. Oliver in Vitan sta bila po drugi strani raztresena in v veliki paniki. Le še 30 sekund. "Kar bo, bo ..." se je tolažil Oliver. "Greva proti zmagi." V zadnjih sekundah jima je jedi le uspelo postaviti na krožnik, a ne tako lično, kot sta želela. Leon Taj in Matic sta bila na svojo stvaritev izjemno ponosna. 

 

Žiranti poskusijo jedi

Najprej so Jorg, Mojca in Gregor poskusili krožnik, ki sta ga pripravila Leon Taj in Matic. "Kapesanta je v nulo," so ugotavljali. Tudi nad hrustkom so bili navdušeni. "Zelo zelo lep krožnik," je pristavila Mojca. Jorg: "Ne le restavracijski, na res visokem nivoju." "Veliko komponent je, zelo premišljen krožnik," je bil navdušen Gregor. Jorga sta fanta očarala s popolno kombinacijo sladkobe, slanosti, kisline ... Mojca je krožnik imenovala za 'morsko simfonijo'.

Krožnik, ki sta ga pripravila Leon Taj in Matic
Krožnik, ki sta ga pripravila Leon Taj in Matic FOTO: POP TV

"A je tle bomba padla?" je Jorg pokomentiral, ko je stopil v kuhinjo Oliverja in Vitana. Bila sta pod pritiskom, ker sta morala omako delati znova, zato jima je zmanjkalo časa za pospravljanje. Meso, ki so ga vzeli iz ponvice in so ga sprva poskusili, je bilo za žirante prepečeno, a vseeno okusno začinjeno. Nad videzom tega krožnika žiranti niso bili tako zelo navdušeni kot nad prejšnjim. Nova omaka je bila preveč redka, meso, ki je bilo na postavljenem krožniku, pa odlično. Mojca je bila navdušena nad celotnim krožnikom. Le 'mah' je bil malo premalo pečen, je razložila.

Krožnik, ki sta ga pripravila Vitan in Oliver
Krožnik, ki sta ga pripravila Vitan in Oliver FOTO: POP TV

Ocene:

Žiranti so obema paroma podelili zvezdice. "Danes je bilo treba stopiti v velike kuharske čevlje," je pokomentiral Jorg in žiranti so najprej pohvalili Oliverja in Matica. Gregor: "Meso je bilo top, kroglica presenečenja je bila super." So pa žiranti našli tudi nekaj napak: premalo pečen hrustek in precej pekoča omaka, premalo sta tudi izkoristila tartruf.

Vitan in Oliver: Mojca 4, Gregor 4 in Jorg 4, skupaj 12 zvezdic.

"Vidva sta izziv izpeljala kot prava kuharja," je Jorg pohvalil Leona Taja in Matica. Gregor: "Videz krožnika je bil vau." Mojca je nadaljevala, da napak pri njunem krožniku praktično niso našli.

Leon Taj in Matic: Mojca 5, Gregor 5 in Jorg 5, skupno 15 zvezdic. Leon Taj in Matic sta postala nova mini finalista!

Veselje ob zmagi
Veselje ob zmagi FOTO: POP TV

Oddajte svoj glas in pomagajte razdeliti 30.000 evrov. 

 Spremljajte oddajo Mali šef Slovenije na POP TV in glasujte! 

Ob nakupu izdelkov z oznako Mali šef na računu prejmete kodo za glasovanje. Z njo na malisef.mercator.si glasujete za šolo, ki bi ji radi pomagali do donacije. 

Šolarji, ki tekmujejo v oddaji Mali šef Slovenije, bodo s prvimi tremi mesti, ki jih določi žirija, svojim šolam prinesli zmagovalne donacije, preostale šole, ki tekmujejo v oddaji, pa so odvisne od vaših glasov. Zato glasujte in pomagajte mednje razdeliti skupaj 30.000 evrov. 

Še več zanimivosti o naših letošnjih malih velikih kuharjih lahko izveste TUKAJ. Oddaje Mali šef Slovenije si lahko en dan vnaprej pogledate na VOYO.

Glasovanje poteka od 11. 3. 2024 do 13. 5. 2024.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FRPuma
28. 04. 2024 21.15
-1
devote
28. 04. 2024 20.41
+1
nic vec kuhanja vidva, gremo v sportne aktivnosti!